Uutuuskirja Mormonit paljastaa monimuotoisen uskonnon, joka muuttuu maailman mukana

Moni tietää mormoneista jotain, mutta harva tuntee uskonnosta muuta kuin pareittain liikkuvat nuoret lähetyssaarnaajat tai joukon populaarikulttuurissa esiintyneitä viittauksia. Mormonismi on kuitenkin monimuotoinen uskonto. Se on laajentunut vain parissa sadassa vuodessa 1800-luvun Yhdysvalloista nykyiseksi maailmanlaajuiseksi yhteisöksi, joka elää ja muuttuu maailman mukana.

Kim Östmanin teos Mormonit tarkastelee Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkon historiaa, pyhiä kirjoituksia, keskeisiä uskonkäsityksiä ja uskonnon näkymistä käytännön elämässä ensimmäistä kertaa suomeksi. Teos selvittää mormonismin vastauksia uskontojen suuriin kysymyksiin: mistä ihminen on tullut, miksi ihminen on maailmassa ja mihin hän menee kuoleman jälkeen. Samalla se kuvaa mormonien arkista elämää sääntöineen ja käytäntöineen.

Mormonit tarjoaa neutraalia tietoa paitsi koko uskonnosta, myös erityisesti mormoneista Suomessa. Sen tavoitteena onkin edistää vähemmistöuskontojen tuntemusta ja sitä myötä asiallista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa.

”Mormonien maailmankatsomus perustuu – – käsitykseen Jumalan määrittelemästä ’pelastussuunnitelmasta’, joka kattaa kaikki olemassaolon vaiheet – taipaleen taivaan kodista tähän koetusaikana toimivaan elämään ja sitä seuraavaan ikuisuuteen. Suunnitelma tähtää häpeilemättä siihen, että ihmisestä tulisi Jumalan kaltainen olento, vaikka mormonien fokus yleensä onkin tästä elämästä kunnialla selviämisessä.”

”Käytännössä kaikkein keskeisimmäksi – jopa pyhien kirjoitusten yläpuolelle – nousee kirkon presidentin asema. – – Käytäntö on mormonien mielestä radikaaliudestaan huolimatta looginen: pyhät kirjoitukset ovat kuolleiden profeettojen kirjoituksia menneiltä ajoilta, kun taas elävä profeetta – kirkon presidentti – on Jumalan työkalu nykyihmisen opastamiseksi nykyolosuhteissa.”

”Lähetystyö opettaa uskonnollisen sisältönsä ohella elämäntaitoja, kuten tulemista toimeen erilaisten ihmisten kanssa, vieraassa kulttuurissa selviämistä ja ihmisten monimutkaisten elämäntilanteiden ymmärtämistä.”

Kirjoittaja

Kim Östman, FT, TkT, tekee yhteistyötä Åbo Akademin uskontotieteen oppiaineen kanssa. Östman varttui mormoniyhteisössä, minkä ansiosta uutta teosta pohjustaa sekä vankka tutkimustyö että omakohtainen ymmärrys mormonikulttuurista.

Kim Östman
Mormonit
Historia, oppi ja elämä
ISBN 9789523450448
Gaudeamus 2019

Lähde: ePressi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *