Turun tuomiokirkko etsii tarinoita itsestään

Turun tuomiokirkko on kansallinen maamerkki. Kuva: Timo Jakonen

Suomen kansallispyhäkkö, Turun tuomiokirkko, vihittiin käyttöön 17.6.1300. Vuonna 2020 kirkko täyttää siis 720 vuotta. Vuosisatojen ajan kirkko on seissyt Aurajoen rannalla, ja siitä on tullut erottamaton osa suomalaista ja varsinkin turkulaista sielunmaisemaa.

Tuomiokirkon vuosisatoihin mahtuu paljon historiaa, mutta myös lukemattomia tarinoita meidänkin ajaltamme. Turun tuomiokirkkoseurakunta haluaa nyt kerätä muistoja, tarinoita ja ajatuksia kirkon 720-vuotisjuhlaa varten, Tuomiokirkko kun on aikojen saatossa vaikuttanut lukuisten ihmisten elämään monin eri tavoin. Joku näki lapsena Kaarina Maununtyttären sarkofagin kirkossa, ja innostui historiasta niin kovasti, että opiskelee nyt alaa yliopistossa. Joku tervehtii Tuomiokirkkoa kohteliaasti aina sen ohi kävellessään, joku taas tietää ehtivänsä bussiin, jos hän töistä lähdettyään kuulee varttikellon lyövän kerran Brahenpuiston kohdalla. Eräs kävijä luki lapsena Lappeenrannassa Mika Waltarin kirjan Mikael Karvajalka, ja päätti vielä joskus käydä ”tuossa mystisessä lännen kirkossa”. Ja monet aiempien vuosikymmenten morsiamet muistavat hyvin kirkon käytävän punaisen juuttimaton, joka nyki huntua koko matkan alttarille.

Turun tuomiokirkko on kansallisaarre, mutta se on loppujen lopuksi rakennettu ihmisiä varten. Tarinankeruun tarkoituksena onkin antaa ihmisille mahdollisuus kertoa, mitä Tuomiokirkko heille merkitsee. Maaliskuun loppuun mennessä saapuneita tarinoita julkaistaan nimettöminä Tuomiokirkon syntymäpäivillä kesäkuussa 2020. (Tuomiokirkkoseurakunta varaa oikeuden kertomusten editoimiseen.) Tarinoita ja muistitietoa voi kuitenkin lähettää milloin vain. Se, mikä nykypäivänä tuntuu vähäpätöiseltä yksityiskohdalta, voi jo parinsadan vuoden päästä olla arvokasta tietoa.

Tarinoita ja muistoja voi lähettää osoitteella turun.tuomiokirkko@evl.fi tai postiosoitteella Turun tuomiokirkko, Tuomiokirkonkatu 1, 20500 Turku. (Kuoreen maininta ”Muistoja”.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *